Амігурумі

Складно сказати, коли ж з'явилися перші амігурумі, адже в Японії, як і в інших культурах, з давніх-давен існувала традиція виготовлення ляльок-сувенірної продукції невеликого розміру, що служили не тільки декоративними сувенірами, а й оберегом для свого господаря, або ж нагадуванням про якомусь значущому подію. Напевно не варто дивуватися, що ця давня традиція знайшла своїх шанувальників і в наші дні. Причому - навіть далеко за межами Японії.

А що нам скажуть словники



(яп. 編み包み, букв.:"В'язане-загорнуте") - японське мистецтво в'язання на спицях або гачком маленьких, м'яких звірят і людиноподібних істот. Це найчастіше симпатичні тварини (такі як ведмедики, зайчики, кішечки, собачки і інші.), Чоловічки, але це можуть бути і неживі об'єкти, наділені людськими якостями (суші, кекси, капелюхи, сумочки та інші).

Нова хвиля любові до амигуруми в Японії почалася в 70-х роках XX століття, з модою на культуру кавай. Кавай
(яп. 可愛い) - японське слово, що означає "милий", "чарівний", "гарненький", "викликає жалість, бажання пожаліти, приголубити". Невід'ємною частиною кавайі стала маленька неко Hello Kitty, придумана дизайнером Юко Симідзу, яка моментально завоювала серця японців. Вмить все маленьке, миле, з великою головою і сумними (веселими) очками стало неймовірно популярним, милим і забавним. Причому, придумувати і робити амигуруми стали і самі японці, використовуючи для цього в'язання - спицями, але частіше за все гачком

Не важливо хто або що стало прототипом нової іграшки, головне, що результат повинен бути милим і зворушливий. Часто зустрічаються ами-звірята, комахи, рослини, фрукти, овочі і навіть предмети побуту - але всі вони неодмінно з очками, ротиками.

Дуже популярні мініатюрні іграшки у вигляді ведмедиків, собачок, кішок, а так же героїв японських мультфільмів і коміксів - Тоторо, Пікачу, Кіті. Японці люблять в'язати і "смачні" амигуруми - торти, шоколадні цукерки, тістечка, пончики, суші. Однак останнім часом мініатюрні іграшки стали рости: все частіше зустрічаються схеми амигуруми до півметра у висоту і з безліччю дрібних деталей: вушками, лапками з "пальчиками", опуклими мордочками, оченятами по формі наближеним до натуральних, віями і т.д.
 
На початку XXI століття популярність амигуруми в Японії стала настільки великою, що в 2002 році була навіть заснована Японська асоціація амигуруми. І приблизно з цього ж часу це мистецтво стало дуже популярним у всьому світі. Причому, особливу роль в його популярності зіграв інтернет: на інтернет-аукціонах продавалися готові іграшки, а на спеціальних сайтах для любителів ами публікувалися схеми в'язання.
 Чим же відрізняється класична амигуруми від звичайної в'язаній іграшки?

Першу відмінну рису амигуруми ми вже знаємо - це характерні пропорції: велика голова з великими очима і щодо маленьке тільце з короткими тонкими лапками. І навіть з'явилися пізніше амигуруми у вигляді тварин, рослин, машинок і навіть тістечок все одно підходять під цей принцип. Адже велика голова і маленьке тільце людиною підсвідомо асоціюється з немовлям, а значить викликає розчулення і радість. Саме тому класичні амигуруми завжди мають округлу форму.


 Ще одна характерна риса амігурумі - це їх розмір. Класичні ами-фігурки не перевищують 8 -10 см в довжину або ширину, при цьому їх мінімальний розмір практично не обмежений: відомі умільці, які виготовляють іграшки розміром 1 см і навіть менше.

Амигуруми відрізняє і особлива техніка в'язання. Їх завжди в'яжуть у вигляді окремих деталей, які потім акуратно зшивають. Причому, гачок для в'язання завжди беруть меншого розміру, ніж нитка, щоб полотно було щільним, без дірочок. Тому ж в основі кожної деталі лежить так званий "коло амигуруми" - спеціальний прийом початку в'язання, що дозволяє уникнути отвори в центрі деталі.
За правилами амигуруми завжди в'яжуться по спіралі, за годинниковою стрілкою і за дві петельки - це теж дозволяє отримати щільне рівне щільно без дірочок і характерних для в'язання гачком "смужок". Хоча останнім часом майстрині часто відходять від цього правила, що дозволяє отримати більш цікаві іграшки.

Але головна особливість - всі амигуруми мають імена. Зовсім як люди. І це цілком можна пояснити: амигуруми - це олюднені предмети і тварини. А будь-яка людина, згідно східної традиції обов'язково має ім'я. По-друге, першими прототипами для амігурумі ставали герої мультиків або японських коміксів - манга. Пізніше цю традицію підхопили і дизайнери - автори схем для в'язання амігурумі, і прості рукодільниці. Досить сказати "кіт Ітіро" (або "кішечка Амінеко") - і відразу стає зрозуміло, хто мається на увазі.
Зараз амигуруми завоювали популярність у всьому світі, і в кожній країні увібрали в себе традиції місцевої культури і місцевих технік рукоділля. Так амигуруми японських і китайських майстринь несуть в собі ідею японського мінімалізму, в якому вміст підкреслюється лише найнеобхіднішим кількістю деталей, форми - гранично прості, кольору - монохромні ... А ось відмінні риси європейських і американських майстринь - це "європейські" образи, підкреслена деталізація і повнота образу, точна передача кольору (останнім часом стало модних підфарбовувати особи і мордочки іграшок) або навмисна карикатурність окремих рис іграшки.

Зараз амигуруми - це особлива філософія. Їх носять на сумках, мобільних, в автомобілі, прикрашають ними новорічну ялинку, тим самим підкреслюючи свою індивідуальність і самобутність. Адже навіть пов'язана з однією схемою іграшка у різних людей виходить різною. Надихайтеся і тренуйтеся, якщо тільки починаєте освоювати це миле мистецтво, яке прийшло до нас з Японії.
автор статті   Наталия Горюшкина

Немає коментарів:

Дописати коментар