Ганутель

Моя робота 




 Ганутель - це старовинне ексклюзивне мальтійське рукоділля було відомо ще в 17-18 століттях, коли в Європі навчилися виготовляти пишні квіти, букети й цілі ажурні композиції з ниток і тонюсенькой позолоченій або срібною зволікання, свитою в дрібні пружинки і використовувалася для мерехтливої об'ємної вишивки.
В шістнадцятому столітті таку спіральну дріт із золота і срібла називали по італійськи «canutiglia», а по іспанськи «сanutillo», звідки і сталося сучасну назву техніки ганутель або ганітель. У російській мові це слово давним-давно трансформувалося в тяганина, добре знайому російським золотошвея, а нова назва перейшло на більш великі спіральки для створення об'ємних квітів.
Але все тече і все змінюється. Після другої світової війни мистецтво ганутелі було майже забуто, а з 1970 року з'явився великий інтерес до композицій із сухих квітів - флористиці. А виконані з шовку квіти були затавровані старомодною несмаком і забуті майже повсюдно, зберігшись лише в культовому побуті. Та й то лише тому, що висушені квіти абсолютно не годилися для церковних прикрас і тому витончене мистецтво ганутелі все-таки збереглося там.
Пізніше, наприкінці 1990-х років сталося раптове відродження інтересу до рукоділля ганутель
і це абсолютно природно. До наших днів ця техніка дійшла завдяки невпинним працям скромних черниць з острова Мальти, чиї довговічні квіткові композиції прикрашають католицькі храми і статуї святих, гірлянди та букети з квітів, народжених їх руками прикрашають вівтар папської капели у Ватикані та вуалі наречених.

Всім творчого дня та вечора!

Немає коментарів:

Дописати коментар